wo 17 jun. | Eye Film Museum

BeeldBekwaam in het onderwijs

Seminar over film- en beeldeducatie voor lerarenopleiders door het Netwerk Filmeducatie.
17 juni 2020

Wanneer?

17 jun. 2020 09:00 – 17:30
Eye Film Museum, IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam, Netherlands

Wat houdt het in?

Meer informatie? Stuur je mail naar netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl. Intresse? Klik hier om kaartjes te bestellen.

Eén beeld betekent meer dan duizend woorden. Door beeld niet als vanzelfsprekend te beschouwen maar door bewust te zijn van de valkuilen én mogelijkheden die een beeldcultuur met zich meebrengt, kunnen jongeren de impact van beelden op de samenleving beter inschatten. Beeld is - naast gesproken en geschreven taal - de manier waarop jongeren met elkaar communiceren en de wereld om hen heen proberen te duiden. Jongeren bewust maken van het effect van (bewegend) beeld is een belangrijke taak van leraren.

Leraren gebruiken film en beeld ter ondersteuning van hun lessen. Door bewust te zijn van het maakproces kunnen zij ook kritischer de context van het materiaal behandelen. De interpretatie van bronnen kan uiteenlopen waardoor leraren door middel van een nieuwe set aan analytische vaardigheden tot duidelijkere inzichten kunnen komen. Tijdens het seminar ontdek je daarom hoe film- en beeldeducatie concreet het onderwijs kunnen ondersteunen. Of je nu studenten tot leraren opleidt in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs.

Programma Je kunt je deze dag laten inspireren door veel praktische voorbeelden. Zo ontdek je in verschillende workshops wat film- en beeldeducatie kan betekenen voor jouw vakgebied; het (zelf) visualiseren van abstracten bij de bètavakken; het leren benoemen van wat je ziet (visual thinking strategies) bij de taal- en kunstvakken; analyse en meningsvorming bij de gammavakken en burgerschap. Ook kun je aan de slag met film en video maken in de studio van Eye. Leer bijvoorbeeld zelf je verlengde instructie of clipphanger maken met behulp van een green screen, of ontdek hoe je nóg mediawijzer wordt door zelf fake news te maken.

Het programma wordt ontwikkeld in samenwerking met de Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam en diverse leden van het Netwerk Filmeducatie. Het complete programma met line-up is in januari 2020 bekend.

Bestel in januari 2020 de eerste kaarten met korting 

Het seminar vindt op woensdag 17 juni van 09.30-17.30 uur plaats in het Eye Filmmuseum te Amsterdam. Een vroege vogelkaartje zal € 87,50 bedragen, en vanaf januari 2020 te koop zijn. Je krijgt er het volgende voor terug: een gezamenlijke keynote, en de keuze uit zestien inhoudelijke workshops, met bijbehorende materialen. 

Intresse? Klik hier om kaartjes te bestellen.  

Meer informatie? Stuur je mail naar netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

17 juni 2020

Deel dit met je netwerk