vr 24 apr. | HAN PABO

BESLOTEN: Masterclass Filmeducatie in je klas

In 3 bijeenkomsten gaan studenten van de HAN PABO in op het leren kijken naar beeldverhalen, het maken van een film, en het ontwerpen van een eenvoudige filmles. Ook verdiepen ze zich in praktische tools voor leerkrachten en leerlingen. Wie gaat er met de Oscar voor leukste filmles naar huis?
Registratie is afgesloten

Wanneer?

24 apr. 2020 15:30 – 17:00
HAN PABO

Wat houdt het in?

In 3 bijeenkomsten gaan studenten van de HAN PABO in op het leren kijken naar beeldverhalen, het leren maken van een film, en het ontwerpen van een eenvoudige filmles.  Ze verdiepen zich  in praktische tools en leermiddelen die er voor leerkrachten en leerlingen zijn. Wie gaat er met de Oscar voor leukste filmles naar huis? 

We zien dagelijks vele beeldverhalen. Of het nou om een speelfilm, een Klokhuisaflevering of Insta-story gaat: uit beelden en geluiden opgebouwde verhalen of boodschappen hebben grote invloed op onze denken en doen. Dat geldt voor kinderen van nu nog meer dan toen je zelf jong was. Daarom is het belangrijk dat kinderen beelden leren duiden en in een context plaatsen. Filmtaal leren ‘lezen’.

Maar ook zelf films of beeldverhalen maken is populairder dan ooit: met je mobieltje heb je zo een leuke vlog gemaakt. Door zelf films te maken leer beter de werking van beeldverhalen begrijpen, en de invloed die je als maker hebt op de manier waarop jouw publiek die film interpreteert. Oftewel: bewust leren kijken en maken van film is nodig in een wereld waar mediacultuur zo’n grote rol heeft.

Niet alle leerkrachten weten hoe ze een leuke filmles moeten geven, waar ze lesmateriaal kunnen vinden, of zijn bang dat ze hier leerlingen niets over kunnen leren ‘omdat kinderen zelf de ipad beter begrijpen dan zijzelf’. In deze masterclass leer je dat jouw rol als leerkracht eenvoudiger en belangrijker is dan je denkt. Je leert in no time zelf films analyseren, een eenvoudige filmscene maken en een leuke les ontwerpen. 3, 2, 1…..ACTIE!

Registratie is afgesloten

Deel dit met je netwerk