• Laura

Boekverfilmingen

Heel veel films zijn gebaseerd op boeken. Hoe leuk is het om leerlingen te stimuleren om eerst het boek te lezen en daarna samen de film te bekijken? Voldoet de film aan datgene wat zij gelezen hebben? Klopt het met het beeld dat zij hebben gevormd of juist niet? Wat zijn de verschillen? Wij zetten een aantal boekverfilmingen voor je op een rij.

twee meisje lezen in het zonnetje in het park een boek

Pim en Pom & het grote avontuur I NL

Geschikt voor: groep 1 t/m 3 I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Mooie 2d-animatiefilm gebaseerd op de tekeningen van Fiep Westendorp en de verhalen van Mies Bouhuys. De katten Pim en Pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje de Vrouw. Als de nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze de katten mee naar het park voor een picknick. Zij willen dolgraag de katten zelf houden en bedenken daarvoor stiekem een plan. Gaat het Pim en Pom lukken om samen te blijven en hun baasje terug te vinden?


De Kleine Prins I FR

Geschikt voor: vanaf groep 4 I Bekijk hier de film

Prachtige animatie gebaseerd op het wereldberoemde boekje Le Petit Prince van Antoine de Saint- Exupéry. Het leven van een klein meisje staat helemaal in het teken van school en volwassen worden. Maar dan ontmoet ze haar buurman, een oude piloot. Hij vertelt haar over een magische ontmoeting, lang geleden met een kleine wijze prins die een wereld van kansen, avonturen en liefde voor hem opent.


De Club van Lelijke Kinderen I NL

Geschikt voor: vanaf groep 5 I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Een spannende kinderfilm over de boze minister-president Isimo die besluit alle lelijke kinderen op te sluiten om het land schoon te krijgen. Paul, een jongen met grote flaporen, is stiekem verliefd op Sara, het mooiste meisje van de klas. Hij wordt meegenomen op een zogenaamd ‘schoolreisje’, maar weet te ontsnappen en komt samen met De Club van Lelijke Kinderen in opstand tegen de minister-president. Naar het gelijknamige boek van Koos Meinderts.


Achtste-groepers huilen niet I NL

Geschikt voor: vanaf groep 6 I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Een verfilming van het prachtige gelijknamige boek van Jacques Vriens over niet te stuiten levenslust en afscheid nemen. Akkie is een opgewekte stoere meid die verzot is op voetbal. Net als haar klasgenoot Joep met wie ze het voortdurend aan de stok heeft. Maar dan wordt Akkie op een dag met leukemie in het ziekenhuis opgenomen.


Where The Wild Things Are I EN

Geschikt voor: vanaf groep 7 I Meer informatie

Sfeervolle bewerking van het prentenboek Max en de Maximonsters van Maurice Sendak. Max is een klein jongetje vol brutale streken. Maar achter zijn schijnbare stoere verschijning gaat een geheime wereld schuil. Deze wereld, die alleen Max kan betreden, bestaat uit een bos bewoond door allerlei fabeldieren die Max tot hun koning hebben gekroond.


Mijn bijzonder rare week met Tess I NL

Geschikt voor: groep 7 / 8 I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Lieve, sprookjesachtige film naar het gelijknamige boek van Anna Woltz. Sam legt zichzelf vanwege zijn doodsangst ‘alleenheidstraining’ op. Maar op de eerste dag van zijn vakantie op Terschelling komt hij Tess tegen. Tess kent haar eigen vader niet, zegt nooit sorry en gedraagt zich soms nogal raar. Ze heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor en Sam moet haar helpen...


Mariken I NL

Geschikt voor: vanaf groep 8 I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Gebaseerd op het boek van Peter van Gestel die zich weer liet inspireren door het middeleeuwse verhaal Mariken van Nieumeghen. Het weesmeisje Mariken groeit, afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de kluizenaar Archibald. Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt te reizen om een nieuwe te kopen. Voor het eerst komt ze in aanraking met de buitenwereld en het wordt een avontuurlijke tocht.


De Brief voor de Koning I EN

Geschikt voor: onderbouw vmbo/havo/vwo I Lesmateriaal I Bekijk hier de serie

Voor het eerst verfilmde Netflix een Nederlands boek. The Letter for The King is een avonturenserie gebaseerd op het meeslepende boek van Tonke Dragt.

De 15-jarige Tiuri wordt bijna tot ridder geslagen. Het enige wat hij moet doen is vierentwintig uur lang zwijgend waken in een kapel. Hij mag de deur van de kapel absoluut niet openen maar dan klopt er iemand aan die hulp nodig heeft...


Boy 7 I NL

Geschikt voor: onderbouw vmbo/havo/vwo I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Sam wordt wakker midden in een drukke metro en weet niet hoe hij daar terecht is gekomen. Hij weet zelfs niet meer hoe hij heet en is zijn geheugen volledig kwijt. In de metro ontmoet hij Lara, die ook haar geheugen kwijt is. Samen beginnen ze aan een gevaarlijke zoektocht naar hun identiteit. Naar het populaire boek van Mirjam Mous.


Tschick I DU

Geschikt voor: onderbouw vmbo/havo/vwo I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Naar het boek van Wolfgang Herrndorf. Terwijl zijn moeder in een afkickkliniek zit en zijn vader op een zogenaamde zakenreis met zijn assistent is, brengt Maik zijn zomervakantie verveeld en alleen door. Totdat hij Tschick ontmoet, de rebelse zoon van een Russische immigrant. Tschick is niet van plan zich te vervelen deze zomer. Hij steelt een auto met het doel zo ver mogelijk bij Berlijn vandaan te komen en neemt Maik mee. Het begin van een wild avontuur waarbij beide jongens een zomer beleven om nooit meer te vergeten.


A Street Cat Named Bob I EN

Geschikt voor: bovenbouw vmbo/havo/vwo I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal en boek van James Bowen. Na een moeilijke jeugd, heeft James een leven als dakloze achter zich gelaten en probeert hij af te kicken van zijn heroïneverslaving. Als hij in zijn flat een gewonde rode kater vindt, verandert dat zijn leven. Hij kan geen eigenaar ontdekken en besluit het dier te verzorgen tot hij beter is. Wanneer Bob echter weer op zijn eigen pootjes kan staan, wijkt hij niet meer van James zijn zijde. Bob vergezelt hem naar zijn werk als straatmuzikant en verkoper van de daklozenkrant. Dankzij Bob lukt het James uiteindelijk af te kicken en zijn leven weer terug op de rit te krijgen.


All The Bright Places I EN

Geschikt voor: bovenbouw vmbo I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Netflix-verfilming van het boek Waar het licht is door Jennifer Niven. Dit is het verhaal van Violet en Theodore. De twee zullen elkaar ontmoeten en elkaars levens voorgoed veranderen. Beiden worstelen ze met het verleden, dat een aantal emotionele en psychische littekens heeft nagelaten. Echter vinden ze elkaar en ontstaat er een band.


De belofte van Pisa I NL

Geschikt voor: bovenbouw havo I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Samir (Sam) kan fantastisch trompet spelen. Sam's tien jaar oudere broer Mo en zijn vriend Soesi zorgen er daarom voor dat hij auditie mag doen bij het Muzieklyceum Zuid. Hoewel Sam geen noot kan lezen, wordt hij toch toegelaten. Mo laat zijn broertje beloven dat hij hoe dan ook zijn school af zal maken en belooft op zijn beurt om hem hierbij te helpen. Dan worden Mo en Soesi aangehouden voor een gewapende overval, terwijl Sam machteloos toekijkt. Naar het boek van Mano Bouzeamour.


Niemand in de stad I NL

Geschikt voor: bovenbouw vwo I Lesmateriaal I Bekijk hier de film

Verfilming van het gelijknamige boek van Philip Huff. Drie vrienden sluiten zich aan bij een Amsterdamse studentenvereniging en leren op een harde manier de betekenis van vriendschap kennen. Een plotselinge dood binnen de vriendengroep zet daarbij alles op scherp. Een film over de zoektocht naar volwassen worden, ontdekken wie je wilt zijn, de tol van verwachtingen en het leven bij een studentencorps.


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#tips #lesmateriaal #po #vo