• Filmhub Oost

Film Wijze Waaier: filmeducatie was nog nooit zo makkelijk!

Speciaal voor leraren in het primair onderwijs hebben we vijftien eenvoudige filmopdrachten voor leerlingen van groep 1 t/m 8 gebundeld in onze gloednieuwe Film Wijze Waaier. De opdrachten zijn laagdrempelig en sluiten aan bij de vijf vaardigheden uit de doorlopende leerlijn film. In dit blog geven we een van de opdrachten cadeau!
Een aantal leraren heeft de Film Wijze Waaier al ontvangen. We vroegen hen welke opdracht hun favoriet is. "Het uitbeelden van de onzichtbare acteur," schreef een leraar van groep 5. "Ik ben invalleerkracht, dus het is voor mij van belang dat de opdracht uit te voeren is zonder teveel benodigde materialen."


Het acteer-je-tegenspeler-spel biedt verdieping bij de begrippen protagonist en antagonist. De opdracht sluit aan bij de vaardigheden Beleven, Verwoorden en Creëren uit de doorlopende leerlijn film.HET ACTEER-JE-TEGENSPELER-SPEL


Voor wie: groep 5/6

Benodigdheden: pen en papier


Bekijk met de klas de korte animatiefilm Otto. Een onzichtbaar jongetje speelt hierin de hoofdrol.


In de film weet je hoe Otto zich voelt door de manier waarop de andere personages op hem reageren. Na het bekijken van de film, speel je met de klas het ‘acteer-je-tegenspeler-spel’.


1) Schrijf 10 emoties op losse kaartjes.

Bijvoorbeeld: boos, blij, ongeduldig, slaperig, zenuwachtig, verdrietig en/of bang. Dit zijn de emoties van een onzichtbare tegenspeler. Je kunt de kaartjes zelf maken of de leerlingen dit laten doen.

2) Laat leerlingen omstebeurt een kaartje trekken.

Staat er ‘slaperig’ op het kaartje? Dan speelt de leerling bijvoorbeeld dat hij/zij een onzichtbaar iemand wakker maakt.


3) De klas moet raden hoe de onzichtbare acteur zich voelt.

Je kunt het spel klassikaal spelen of in groepjes.