• Filmhub Oost

FILMEDUCATIE IN JE FILMTHEATER: De spelers en de spelregels

Film is tegenwoordig overal: thuis, op de mobiele telefoon, op school op het digibord, onderweg in de trein: waar eigenlijk niet? Toch leren kinderen en jongeren weinig op school over film en bewegend beeld. Het filmtheater kan een belangrijke rol vervullen in filmeducatie. Filmeducatie biedt een heleboel kansen, maar er zijn ook uitdagingen. Voor het filmtheater schreven wij een praktische handleiding met alle spelregels voor goede filmeducatie in jouw filmtheater.

Een afbeelding met daarop een voorbeeld van drie brochures. Twee brochures dicht met daarop een gele voorkant en een grote titel in witte letters. Eén brochure open met daarop links een gele pagina met grote titel, een afbeelding in het midden van twee meisjes die een filmpje aan het maken zijn en rechts een stuk tekst.

Leerlingen gaan vaak natuurlijker met bewegend beeld om dan leraren, maar dat betekent niet automatisch dat ze dat beeld ook kunnen duiden en creatief kunnen inzetten in hun dagelijks leven. Hiervoor zijn de juiste kennis, vaardigheden en mentaliteit nodig. Omdat alle kinderen verplicht naar school gaan, is het onderwijs een belangrijke plek om alle kinderen, ongeacht onderwijsniveau en achtergrond, met filmkunst te laten kennis maken. En daarvoor kunnen de leerlingen terecht bij veel filmtheaters.


Door een film op het grote doek te zien, 

  • komt het beeld echt binnen en is er even geen aandacht voor andere zaken;

  • biedt deze theater omgeving de uitgelezen mogelijkheid voor een grote groep;

  •  is er ruimte voor verdieping om voor of na de voorstelling met elkaar in gesprek te gaan over film in het algemeen en/of over de onderwerpen die in de film aan bod komen;

  • maken leerlingen kennis met hun culturele omgeving;

  • kan de liefde voor film de leerlingen van jongs af aan worden bijgebracht. 

Op deze manier kweken we de filmbezoekers van de toekomst!


In deze handleiding vind je de spelregels om te starten met filmeducatie in jouw filmtheater. Met wie heb je te maken, hoe ontwikkel je een goede relatie met het onderwijs, hoe regel je de financiën, welk aanbod is beschikbaar, waar moet je aan denken, hoe zorg je dat je een goede inleiding geeft? Als je de spelregels kent, wordt het een stuk makkelijker om een succesvolle schoolvoorstelling in je theater te organiseren. Dit document presenteert een stappenplan filmeducatie, gebaseerd op de jarenlange ervaring van educatie en marketing-medewerkers van theaters, zowel betaald als vrijwillig, die met veel toewijding aan filmeducatie werken. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met FilmHUB Gelderland als je vragen hebt. Samen zorgen we voor meer goede filmeducatie voor scholen, bij hen in de buurt. 


Bekijk hier de handleiding.MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#filmeducatie #filmtheater