024 3818122

 • Instagram
 • Facebook
 • Grey LinkedIn Icon

Blijf op de hoogte van FilmHUB GLD en schrijf je in voor de nieuwsbrief

©2019 by FilmHUB GLD

 • Laura

(Film)les geven op afstand: Kijken

In deze lastige situatie rondom het Corona-virus is het belangrijk om elkaar te helpen. Scholen zijn druk om hun onderwijs anders in te richten, schoolvoorstellingen in filmtheaters zijn afgelast en waar mogelijk blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. FilmHUB GLD komt met een aantal handige en leuke kijktips om films, al of niet met lesmateriaal, in te zetten bij het lesgeven op afstand. Of om je kind dat zich verveelt nuttig vermaak aan te bieden.


Deze blog wordt voortdurend vernieuwd en aangevuld met meer en nieuwe ideeën.

FILM KIJKEN

Online is het aanbod van geschikte films voor het onderwijs groot. Vaak is er ook bijpassend lesmateriaal beschikbaar. Op dit moment is vanwege de Corona-crisis veel aanbod gratis toegankelijk.

 • Film in de klas – Schooltv, het Nederlands Film Festival en NPO hebben een aantal Nederlandse films speciaal voor het onderwijs geselecteerd, aansluitend bij de belevingswereld van leerlingen. De films kunnen worden gebruikt om leerlingen bewust te leren kijken. Elke eerste film per doelgroep bevat een link naar gratis lesmateriaal in LessonUP.

 • Kijk-goed – Een database van filmtitels geschikt voor filmeducatie. Bij elke titel toont de site onderwijsniveau, bijzonder filmaspect, onderwijsthema en lesmateriaal.

 • IDFA (Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam) - Hier vind je de beste documentaires voor po, vo en mbo; inclusief begeleidend lesmateriaal. Op dit moment gratis toegankelijk.

 • Movies that Matter - Bij korte films of filmfragmenten zijn verschillende gratis leerpaden met opdrachten beschikbaar. Leerpaden zijn kant en klare lessen die leerlingen individueel kunnen uitvoeren. Als docent is het mogelijk om de antwoorden van je leerlingen in te zien waardoor een leerpad ook als huiswerk meegegeven kan worden. Naast de leerpaden is er via de website veel gratis lesmateriaal per film beschikbaar.

 • Movies that Matter Filmfestival Online - Movies that Matter zet in verband met het afgelasten van het filmfestival vanaf 20 maart 2020 verschillende festivalfilms op picl.nl. Kosten 8,50 euro voor 48 uur. Bij sommige films kun je ook een kort interview zien met de filmmaker.

 • Schooltv thuis - Schooltv.nl facilitert leerkrachten en docenten in hun lessen op afstand. Maak zelf je afspeellijst met video’s voor je leerlingen op ‘Mijn Schooltv’ en deel deze via mail of WhatsApp. Je kan ook een tekst of opdracht toevoegen. Op deze manier kunnen de leerlingen thuis met de door jou geselecteerde video’s werken. 1) Log in op ‘Mijn Schooltv’. 2) Kies een video en zet de video in een afspeellijst. 3) Ga naar ‘Mijn afspeellijsten. 4) Ga naar ‘bewerken’ en bewerk titel en tekst. 5) Deel je afspeellijst. Ook via NPOstart kun je het aanbod van Schooltv kijken.

 • Zappbios – De mooiste kinderfilms kijk je gratis in Zappbios.

 • Cinekid - De 15 beste jeugdfilms zijn nu gratis te bekijken via NPO Start.

 • Brief van de koning verfilmd - Netflix heeft voor het eerst een Nederlands boek verfilmd! Het schitterende klassieke jeugdboek De brief voor de koning (1962) is een internationale Netflix-serie geworden: The Letter for The King. Vanaf 20 maart te zien, alleen op Netflix.

 • Filmmuseum Eye en Filmorganisatie Taartrovers (gericht op jonge kinderen) hebben uniek educatief materiaal voor de leerlingen van de basisschool verzameld om aan de slag te gaan met film. Leuke opdrachten die je goed thuis kunt uitvoeren.

Andere On Demand platforms: Picl (filmtheateraanbod), CineTree (arthousefilms, code: samenthuis), Mubi (films)MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.