• Laura

Filmles op afstand: kijken & maken

Tijdens de lockdown geeft FilmHUB OOST een aantal inspirerende kijk- en maaktips om vanuit huis creatief met film aan de slag te gaan! Er is namelijk ontzettend veel online aanbod: een heleboel filmselecties speciaal voor het onderwijs, die in veel gevallen gratis beschikbaar zijn met begeleidend lesmateriaal.

Een foto van een jong kind dat voor een televisie scherm zit. Dit jongetje zie je van de achterkant, zijn rug. Hij kijkt naar dit scherm waar bewegend beeld in kleur op te zien is.Film in de klas I Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Schooltv, het Nederlands Film Festival en NPO hebben een aantal Nederlandse films speciaal voor het onderwijs geselecteerd, aansluitend bij de belevingswereld van leerlingen. De films kunnen worden gebruikt om leerlingen bewust te leren kijken. Elke eerste film per doelgroep bevat een link naar gratis lesmateriaal in LessonUP.


Kijk-goed I Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Een database van filmtitels geschikt voor filmeducatie. Bij elke titel toont de site onderwijsniveau, bijzonder filmaspect, onderwijsthema en lesmateriaal.


IDFA (Internationaal Documentaire Film Festival Amsterdam)

Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Hier vind je de beste documentaires voor po, vo en mbo; inclusief begeleidend lesmateriaal. Gratis toegankelijk.


Movies that Matter I Geschikt voor: groep 1 t/m 8 en vmbo/havo/vwo

Bij korte films of filmfragmenten zijn verschillende gratis leerpaden met opdrachten beschikbaar. Leerpaden zijn kant en klare lessen die leerlingen individueel kunnen uitvoeren. Als docent is het mogelijk om de antwoorden van je leerlingen in te zien waardoor een leerpad ook als huiswerk meegegeven kan worden. Naast de leerpaden is er via de website veel gratis lesmateriaal per film beschikbaar.


Zappbios I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

De mooiste kinderfilms kijk je gratis in Zappbios.


Cinekid I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

Cinekid maakte met behulp van de VPRO Cinema een selectie van de 15 beste jeugdfilms. De films zijn nu gratis te bekijken via NPO Start.


Brief van de koning verfilmd I Geschikt voor: onderbouw vmbo/havo/vwo

Netflix heeft voor het eerst een Nederlands boek verfilmd! Het schitterende klassieke jeugdboek De brief voor de koning (1962) van Tonke Dragt is een internationale Netflix-serie geworden: The Letter for The King.


Short of the Week

Op deze website vind je honderden gratis interessante, artistieke, prikkelende en ontroerende korte films. Kies een documentaire, een animatie of anders.


Taartrovers Thuis I Geschikt voor: groep 1 en 2

Hier vind je fijne korte films voor peuters en kleuters. Films die inspelen op hun verbeelding en ze met andere ogen naar de wereld om zich heen laten kijken.


ABCine I Geschikt voor: groep 1 t/m 3

Leer het alfabet met scènes uit iconische films. Kinderen leren via de app het lezen het schrijven van het alfabet op een speelse manier.


15 keer kijken! I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

Zappdoc, Cinekid en IDFA slaan de handen ineen en stellen de vijftien mooiste jeugddocumentaires met bijzondere, waargebeurde verhalen beschikbaar voor alle thuiswerkende kinderen. 


Het Perfecte Filmscript I Geschikt voor: vanaf groep 6

Bij het maken van een film komt veel kijken. Maar wat maakt een film succesvol? Door veel films en hun succes of flop te analyseren wordt het voorspellen van succes door computerprogramma’s steeds nauwkeuriger. In deze opdracht leer jij hoe je zelf een film kunt analyseren.


Raised by Krump I Geschikt voor: vmbo/havo/vwo

Een lesbrief bij de korte documentaire Raised by Krump van regisseur Maceo Frost uit 2016. De lesbrief bestaat uit een reeks vragen waarin beeldvorming, stereotypen, vooroordelen en ‘nurture versus nature’ aan bod komen, en sluit aan bij het thema ‘jongeren’ van het vak maatschappijleer.


Kort voor Kids I Geschikt voor: groep 1 t/m 8

Iedere week biedt Eye een oude, nieuwe, grappige of mooie korte film met een spel-, speur of maakopdracht. Leerlingen kunnen er meteen mee aan de slag. Thuis, of in de klas.


Andere On Demand platforms: Picl (filmtheateraanbod), CineTree (arthousefilms), Mubi (films)


MEER WETEN?

Heb je vragen, opmerkingen en/of aanvullingen? Neem dan contact met ons op via info@filmhuboost.nl of 024-3818122.


#tipsvoorthuis #tips #lesmateriaal #po #vo