• Chantal

Filmmaker ondersteunt kunstdocenten bij verfilmen lessen

Wat doe je als door corona de cultuuractiviteiten op basisscholen niet door kunnen gaan? Coördinatiepunt Cultuureducatie Brummen, Cultuur Oost en FilmHUB OOST sloegen de handen ineen en koppelden kunstdocenten aan een filmdocent. Zo leerden zij hun eigen lessen op een goede en mooie manier in beeld te brengen en er leerzame en aantrekkelijke filmpjes van te maken die nu als lesmateriaal in het primair onderwijs kunnen worden ingezet.


FILMCOACHING

Filmdocent Inge Theunissen coachte en begeleidde de afgelopen periode muziekdocenten Arjo Hovenberg, Marianne Bosch en Jasper Arts en beeldend kunstenares Monique Bosch bij het maken van goede video’s van hun eigen workshops. Door filmcoaching leerden ze om hun les zo goed mogelijk in beeld te vertellen.

“Het oorspronkelijk idee was dat ik ze zou coachen bij het maken van hun eigen film”, vertelt Theunissen. “Maar dat bleek in de praktijk lastiger dan gedacht omdat de meeste lessen vanwege corona niet doorgingen, konden we geen hele lessen opnemen. De films moesten wel een eenduidige stijl hebben en van een bepaalde kwaliteit zijn. In overleg is toen besloten dat ik de filmpjes zelf zou maken, maar wel op een coachende manier zodat de docenten in de toekomst zelf ook een korte film kunnen maken.”


De docenten waren enthousiast: iedereen had een workshop-moment bedacht

De docenten gingen eerst aan de slag met het maken van een script: wat doe normaal gesproken in de workshop en welke elementen kunnen wij eruit halen voor de film?

“Voordat we begonnen met filmen hebben we overleg gehad over de aanpak. Dat we meerdere takes filmen met verschillende camerastandpunten en beeldkaders zodat we een afwisselende montage kunnen maken. De docenten waren enthousiast en iedereen had ook een workshop-moment bedacht: fluiten met flesjes of met rietjes, blazen op een tuinslang, kleien met boetseerwas.”

KORTE FILMS VOOR GROEP 3 EN 4

Omdat er uiteindelijk veel te veel materiaal was, heb ik toen in overleg met Edith Gloerich van CCE Brummen het idee opgepakt om geen lange films te maken, maar meerdere korte filmpjes. De spanningsboog van kinderen in groep 3 en 4 is niet zo groot en zo bleef het toch interessant en leuk om de filmpjes te kijken.“

“Het was een bijzonder project. Ik vond het mooi om te zien dat de kunstvakdocenten zelf steeds meer inzicht kregen in film maken en dat ze vooral nu geleerd hebben hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan.


Bekijk de filmpjes op www.kunstenkidz.nl.

MEER WETEN? VRAGEN OF OPMERKINGEN?

FilmHUB OOST heeft een compleet overzicht gemaakt van alle filmaanbieders in Gelderland en Overijssel. Zo vind je ongetwijfeld zeker een bevlogen filmdocent die jou als school kan ondersteunen. www.filmeducatieoost.nl

#filmeducatie #netwerk