• Geertje

FilmUP#2 online: Hoe pak je filmeducatie aan in jouw klas (po)?

Woensdag 1 juli vond onze webinar FilmUP#2 online plaats: Hoe pak je filmeducatie aan in jouw klas (po)? Aan de hand van praktijkvoorbeelden, gastsprekers en de animatiefilm Ma vie de Courgette lieten we zien op welke manieren je film- en beeldeducatie in kan zetten in het onderwijs. Kijk het webinar (60 minuten) hieronder terug of via de link onderaan de blog.Waar hebben we het over gehad?

— Filmbespreking door filmdocent Neeltje van de Camp.

— Filmanalyse voor beginners door FilmHUB OOST.

— Communicatieadviseur en mediawetenschapper Merel van Ommen vertelde over de invloed van film op onze opvattingen, dilemma's en levenservaringen. En hoe je als leerkracht een filosofisch gesprek over de film kunt starten. 

— Inti Mego legde uit hoe kinderen beelden tot leven kunnen brengen in animatieworkshops. 

— De magie van het film kijken in het filmtheater door Emma Bouman (Concordia) was in gesprek met Maurice Ermen (genomineerd Filmleraar van het Jaar 2019).


Ma vie de Courgette

In de film komen verhaal (het leven van de jonge Courgette), thematiek (rouwverwerking, eenzaamheid, pesten) en vorm (animatie) op bijzondere wijze samen. Een hartverwarmende stopmotionfilm die de eenvoud van poppen combineert met warme menselijke stemmen en humor. De film is bij uitstek geschikt om met leerlingen te kijken en te bespreken, maar voor zowel kinderen als volwassenen een ware must see.


Lesmateriaal

Ma vie de Courgette ook kijken met je klas? Regel iets met het filmtheater in je buurt, bestel de dvd of zoek naar betaalde online mogelijkheden. Er is prachtig lesmateriaal bij deze film gemaakt dat we gratis beschikbaar stellen. Hieronder vind je het lespakket behorend bij Ma vie de Courgette aan, gemaakt door JEF, en de animatie-special van Avonturen in het donker, ontwikkeld door Eye Filmmuseum. In beide pakketten vind je korte opdrachten en tips om met je klas aan de slag te gaan met filmeducatie. Speciaal voor kleutergroepen raden we deze les aan bij de film Picknick met Taart, gemaakt door onder andere Schooltv en het Nederlands Filmfestival. Ook vind je hier andere handige tips over het inzetten van film in het primair onderwijs.


Lespakket Ma vie de Courgette


Avonturen in het donker animatie-special


Tips voor filmeducatie in jouw klas


Terugkijken

Bekijk het webinar op vimeo terug via onderstaande link.


Bekijk hier het webinar!

MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.