• Chantal

FilmUP #3: Hoe zet je wetenschapsfilm in jouw klas (vo) in?

FilmHUB OOST en InScience, International Science filmfestival Nijmegen, organiseerden een inspirerend online webinar: Hoe zet je wetenschapsfilm in jouw klas (vo) in? In deze inspirerende FilmUP is de film 2040 uitgangspunt om filmeducatie in de klas in te zetten. Onder andere Linda Vosjan van Climate CleanUp en docent Kim Trouwborst aan de lerarenopleiding Aardrijkskunde op de HAN deelden hun ervaringen en tips hoe je als docent in het voortgezet onderwijs deze film met je leerlingen kunt bespreken en hoe het kan aanzetten tot interessante activiteiten binnen de school.

De film 2040 gaat over de inzet van duurzame technieken die nu al bestaan voor het oplossen van de klimaatproblemen. De film sluit perfect aan bij veel verschillende vakken zoals economie, aardrijkskunde, techniek en maatschappijleer.


SPREKERS UIT DE PRAKTIJK

Climate Cleanup is een organisatie die zich inzet voor een betere wereld. Met het gratis beschikbaar stellen van de film 2040 hopen ze een grote bijdrage te leveren aan bewustwording bij leerlingen. In het Webinar geeft Linda Vosjan mooie voorbeelden hoe de film een aanzet kan zijn voor activiteiten binnen de school. Hoeveel afval is er binnen jouw school? Hoe zou je dat kunnen reduceren? Welke activiteit kun je daarvoor bedenken?


Kim Trouwborst vertelde hoe je lessen filmeducatie in de les kunt toepassen en welke opdrachten hij studenten geeft. Aan de hand van twee voorbeelden van films die studenten hebben gemaakt, lichtte Trouwhorst toe hoe hij zijn studenten begeleidt en wat daarbij handig is om te doen.

INSPIRERENDE TOEKOMSTVISIE

De film 2040 is een inspirerende toekomstvisie, waarin filmmaker Damon Gameau (That Sugar Film) de wereld rondreist, op zoek naar technologieën en toepassingen die klimaatverandering een halt kunnen toeroepen en een positieve impact hebben op onze wereld. Wat als we deze massaal omarmen? Volgens Gameau hebben we nu al alles wat we nodig hebben om een beter 2040 mogelijk te maken.

IN DE KLAS OF IN HET FILMTHEATER

In het Webinar werd ook het lesmateriaal getoond dat door Inscience is gemaakt. Het lesmateriaal kun je via Lesson-up vinden. Op deze website vind je nog veel meerdere filmeducatielessen. Hier vind je de hand-out!

Als je de film 2040, met Nederlandse ondertiteling in de klas wil kijken, neem dan contact op met Linda Vosjan. Je kunt uiteraard ook, mochten de Coronaregels het weer toelaten, met je klas naar een filmtheater in je buurt of een vertoning via InScience regelen.

BEKIJK HIER HET WEBINAR


MEER WETEN? VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via info@filmhuboost.nl.