• Marlijn Wiss

Makers uit het Oosten: Ainslie Gilewski

"Maak iets dat echt is". Dat is de belangrijkste tip die jonge filmmaker Ainslie Gilewski (17) andere jongeren wil meegeven. We spraken de Zutphenaar over zijn drijfveren, werkwijze en tips voor anderen.

Een portret foto van een jonge man in een natuurgebied. De man met donker haar kijkt met een serieuze blik iets om hoog de verte in.

WIE IS AINSLIE?

De geboren en getogen Zutphenaar is energiek en creatief. Nog voor zijn zestiende verjaardag won hij twee belangrijke nationale filmprijzen. Hij werd eerste én tweede op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Met zijn film 'Ei' won hij de eerste prijs. De oorsprong van de film bevindt zich in de muziek van een van zijn docenten, die Ainslie aanspoorde om creatief aan de slag te gaan. Over de reden dat juist zijn film won, zegt Ainslie dat het waarschijnlijk aan het onderwerp ligt: "Het gaat over jongeren die met zichzelf in de knoop zitten, opgroeien en zo. Dat past natuurlijk wel bij het publiek van het NFFS. Ik denk dat dat de jury aansprak".

ZIJN VERHAAL IN FILM

Zijn tomeloze fantasie vangt Ainslie in zijn films, zonder daarbij uit het oog te verliezen wat hij wil vertellen. Want dat is zijn belangrijkste drijfveer: hij wil zijn eigen verhaal overbrengen via film. Zijn film 'Asperger' maakte hij zodat mensen zijn autisme zouden begrijpen. Hij was het zat om steeds maar weer te moeten uitleggen hoe dat voor hem voelt en dus besloot hij zijn gevoel te verfilmen. Wél verborgen in metaforen, want dat is veiliger: "Ik wil het maken zodat het wel over die mensen gaat, maar die metaforen mogen ook weer niet cliché zijn, anders is het te duidelijk wat ermee wordt bedoeld. Ik wil echt over alles nadenken. Dat het wel iets betekent, maar dat je niet zou begrijpen wat ermee wordt bedoeld, als je het voor het eerst zou kijken. "DWALEN OM TOT INZICHTEN TE KOMEN

De films van Ainslie ontstaan door te experimenteren en gewoon te doen. Hij werkt bijvoorbeeld niet met een script, maar heeft in zijn hoofd hoe hij het wil hebben. "Ik zie gewoon beelden in m'n hoofd en die probeer ik dan precies na te maken. En zo maak ik mijn film. Maar het kan lang duren voordat ik écht ga filmen, hoor. Eerst moet het idee perfect zijn". In een podcast met Ares hoorde Ainslie de rapper zeggen dat je eerst moet dwalen om tot inzichten te komen. Daar schaart de jonge filmmaker zich achter. "Je kunt een goed idee niet afdwingen, je moet eerst dwalen."


WAT WIL JE MEEGEVEN AAN ANDERE (JONGE) FILMMAKERS?

Ainslie vertelt dat hij geïnspireerd raakte door iets wat regisseur Eddy Terstall (Hufters & Hofdames, red.) zei tijdens een Q&A. "Er werd door iemand uit het publiek gevraagd: waarover moet je films maken. En toen zei Eddy Terstall: je moet films maken waarover je iets weet, waar je iets voor voelt. Je moet het niet maken als het niet van jou is. Dat heeft me heel erg geïnspireerd. Daarom heb ik ook een film gemaakt over autisme, puur door zijn tip. Want dat onderwerp is echt van mij: op die manier moet je je film maken, jouw verhaal. Dat is ook mijn tip voor andere, toekomstige filmmakers".

MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over Ainslie Gilewski? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Of heb je tips voor andere Gelderse filmmakers die we eens in de spotlight kunnen zetten? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#interview