• Geertje

Hoe maak je goede instructievideo’s?

De (gedeeltelijke) lockdown tijdens Corona heeft ons geleerd dat beelden nog belangrijker zijn dan voorheen. Online lesgeven is veel efficiënter als je goede (instructie)video’s maakt waarin jij en de lesstof duidelijk te zien zijn. Leerlingen vinden het prettig om hun eigen leraar te horen en te zien. Dat is vertrouwd en zorgt voor een grotere betrokkenheid. En daarnaast is het van belang dat de stof en de lessen goed op elkaar aansluiten. Filmeducatie gaat over alle vormen van bewegend beeld, en dus ook over instructievideo’s.

KORT MAAR KRACHTIG

Kader je onderwerp goed af en beperk je tot maximaal tien minuten. Vijf minuten is nog beter. Geef leerlingen de keuze welk onderwerp ze willen bekijken. Schrijf een script waarin staat wat je gaat vertellen en wat er in beeld te zien is. Tip: Zeg niet Deze video gaat over paragraaf zus en zo, maar hou het bij het onderwerp zelf.

WAT BRENG JE IN BEELD?

Er zijn verschillende manieren om een onderwerp in beeld te brengen: 1. Je bent zelf in beeld en doet voor hoe iets werkt.

2. Als je zelf niet in beeld wilt, dan film je wat je doet met jezelf buiten het kader of over je schouder gefilmd. Je hoort alleen je stem en leerlingen zien wat je doet. 3. Je filmt alsof de kijker door jouw ogen meekijkt, terwijl je vertelt wat je doet. In cinematografische termen heet dit ‘point of view’. Als je gaat opnemen, splits je opnames dan in korte stukken. Het is lastig om tegelijk te klikken en te doen en ook nog te bedenken hoe en wat je gaat zeggen. Tip: neem eerst je beeld op en daarna je voice over. En neem ook de voice over niet in één keer op, maar in delen. Dan heb je rust en ruimte om er een kort, goed pakkend geheel van te maken.

MONTAGE

Er zijn eenvoudige bewerkingsprogramma’s en bij al deze programma’s zijn veel tutorials te vinden. Onze tip iMovie, omdat deze intuïtief eenvoudig werkt. Hier zie je makkelijk hoe het werkt. Voor een uitgebreider montageprogramma kun je kijken op deze tutorial over Adobe Premiere Rush (niet gratis). Op het platform 2d3d vind je allerlei tips voor gratis montagesoftware.


DIGITALE INTERACTIE

Wil je dat jouw leerlingen actiever leren op hun eigen niveau? Zorg dan voor een instructievideo met interactie. Dat bereik je door aan je video’s vragen of stellingen toe te voegen. Voor meer interactie kun je denken aan:

Kahoot: een tool waar je quiz kan maken (kan enkel met juiste antwoorden, dus geen polls)

Mentimeter en Poll everywhere (Engels): polls maken

Socrative (Engels): ook testen en toetsen

Playposit (Engels): interactieve video‘sBronnen: platform 2d3d en J.E.F.

Kijk ook eens op Leraar24 over tips om jouw lessen 'te flippen': instructies niet meer klassikaal maar digitaal aanbieden en de les gebruiken voor verdieping.MEER WETEN? VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over het zelf maken van instructievideo's? Heb je vragen of verbeterpunten voor ons? Laat het ons weten via info@filmhuboost.nl of 024-3818122.