• Filmhub Oost

IN DE KLAS BIJ: docent Stephanie

Stephanie van den Kieboom is specialist digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs aan Het Erasmus in Almelo. We vroegen haar om tips voor het lesgeven op afstand en welke rol film hierin kan spelen.

Een foto van een leerling en docent. Ze kijken samen naar de mobiele telefoon die de leerling in haar hand heeft.

(foto: Rob Nijhuis)


Wat is jouw rol (geweest) in het lesgeven op afstand vanuit Het Erasmus?

Een adviserende rol met betrekking tot de tools die in worden gezet om onderwijs op afstand mogelijk te maken. Vervolgens heb ik geholpen met het ondersteunen van de docenten, zodat ze allemaal konden werken met de tools en programma’s en daarna geholpen met het ondersteunen van leerlingen die nog niet helemaal op een juiste manier met de software wisten te werken.


Hoe bevalt het lesgeven op afstand?

Het is vooral wennen voor de meeste docenten. En het was zoeken naar de meest efficiënte manier, maar die hebben we inmiddels wel gevonden. Niet voor alle vakken is het haalbaar. Denk bijvoorbeeld aan een praktijkvak zoals ‘metaal’. Op den duur is alleen theorie geven niet genoeg. Het zorgt in ieder geval voor veel creativiteit bij docenten.


Wat mis je het meest aan het niet fysiek lesgeven in de klas?

De interactie met de leerlingen! Absoluut. Lesgeven op afstand werkt, maar ik mis de snelle interactie met de leerlingen.


Zijn er ook voordelen van het lesgeven op afstand? Zo ja, welke?

Specifiek voor mijn vak is het een voordeel dat veel docenten nu leren over de mogelijkheden van lesgeven op afstand. Zoals afspraken op afstand en kortere lijntjes maken. Het biedt ook kansen voor in de toekomst. Niet dat we straks allemaal de hele tijd online lessen moeten geven, maar het biedt wel meer mogelijkheden en kansen in de toekomst.


Leg de leerlingen uit dat het nieuw is voor je en probeer het gewoon. Je zult zien dat het hartstikke mee gaat vallen.

Wordt er film of video ingezet in de lessen vanuit Het Erasmus?

Zeker, heel veel zelfs. Onze docenten geven online videolessen via Teams. Daarnaast zijn er docenten die bijvoorbeeld een YouTube kanaal hebben. Zij geven de leerlingen als huiswerk dat ze een video moeten kijken en daarna gaan ze in de online les de vragen bespreken (flipping the classroom).


Heb je tips voor andere leraren die film/video/beelden in willen zetten in hun lessen op afstand?

Schroom niet, begin gewoon. Leg de leerlingen uit dat het nieuw is voor je en probeer het gewoon. Je zult zien dat het hartstikke mee gaat vallen. Daarnaast goed opletten wat er allemaal in beeld te zien is. Denk aan de achtergrond van de kamer en/of eventuele andere bewoners. Goed geluid is daarnaast ook belangrijk, vaak is dat simpel op te lossen met oordoppen inclusief microfoontje.


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#indeklasbij #tipsvoorthuis #tips #vo