• Marlijn

IN DE KLAS BIJ: Studio Z

Tijdens de eerste maanden van ons bestaan hebben we al het bestaande aanbod van film- en beeldeducatie in Gelderland in kaart gebracht. Er blijken enorm veel mooie projecten te bestaan, die we graag met jullie delen. Op maandag 16 december keken we daarom mee met Elise van der Linde van Studio Z, die bij GIGANT een workshop Animatie verzorgde voor leerlingen uit de vierde klas van het vmbo.


Een foto van een close-up van een tablet op een houder. Een meisje plaats op een vel papier verschillende knipsels. Met de tablet worden foto's van deze composities gemaakt.

DE BASIS VAN FILM

Kunstdocent Elise verzorgt de workshop. Ze begint vroeg en zet alle benodigde materialen klaar. Ze heeft vernuftige tafeltjes mee, waarmee de leerlingen van boven kunnen filmen. Ze lacht: “het zijn eigenlijk laptoptafels. Janko (eigenaar Studio Z, red.) heeft er zelf een gat in geboord. Zo werken ze als een soort statief en kunnen de leerlingen met de iPads van bovenaf filmen.”


Ik vraag haar wat ze wil bereiken met de workshop. Wat wil ze de leerlingen meegeven? “Ik wil ze vooral bijbrengen wat film in de basis is: heel veel foto’s achter elkaar. Met stop motion technieken zie je dat veel beter. Daarnaast wil ik ze graag laten ervaren hoe je met beeld een verhaal kunt overbrengen. Ze kunnen geen tekst gebruiken, dus ze zullen met beeld en beweging hun boodschap duidelijk moeten maken.”


AAN DE SLAG

De leerlingen komen binnen. Het is een groep van 15 leerlingen uit de vierde klas van het vmbo. De docent vertelt dat er een aantal echte creatievelingen tussen zitten. Elise steekt van wal met haar uitleg. Ze benadrukt met name het element van beweging, dat de leerlingen zélf in de video moeten verwerken door poppetjes, plaatjes en objecten beeld voor beeld te verplaatsen. Om dit te verduidelijken, maakt ze snel een voorbeeld. Zo makkelijk kan het zijn. Daarna mogen de studenten zelf aan de slag.


En dat doen ze. IJverig en ambitieus knippen de leerlingen in tweetallen poppetjes en plaatjes uit en installeren ze de objecten onder de iPads. De snelheid waarmee sommige groepjes al een écht filmpje hebben gemaakt, verbaast me: nog geen tien minuten zijn voorbij en een vrouw maakt al een koprol in een exploderende melkweg.


De leerlingen hebben in totaal ongeveer drie kwartier de tijd. Na afloop bekijken we ieders resultaat. Er zit een aantal meesterwerkjes tussen, waarvan de makers duidelijk hebben opgelet tijdens de uitleg. Zoals te verwachten wanneer je met puberende jongens werkt, zit er één ietwat vunzig filmpje tussen, maar ook dit is bijzonder goed uitgevoerd. Waar het hart van vol is, zullen we maar zeggen.


Een foto van twee leerlingen die foto's maken met een tablet. Ze maken foto's van een vel papier met daarop verschillende uitgeknipte animaties.

ZELF DOEN?

De stop motion-techniek is een simpele en laagdrempelige manier om met film aan de slag te gaan. De app ‘Stop Motion Studio’ is gratis te downloaden in de App- & Playstore en maakt het maken van een stop motionfilmpje nóg makkelijker. Zorg voor leuke attributen, genoeg knutselpapier en iets waarop een telefoon of tablet kan rusten terwijl deze recht naar beneden filmt. In een handomdraai maak je met je leerlingen leuke, korte filmpjes en breng je ze de basis van film bij. Kijk hier een tutorial over het gebruik van de app en ga aan de slag!

MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Heb je tips voor ons? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#indeklasbij #tips #vo