• Geertje

Kick-off Scholieren filmfestival Apeldoorn

Het klinkt bijna als een onmogelijke opgave: 236 eersteklas leerlingen van de middelbare school Sprengeloo uit Apeldoorn tegelijkertijd een workshop film maken aanbieden op één locatie. Gigant, Studio Z, Go Short & FilmHUB GLD gingen de uitdaging aan. Samen met de school zorgden zij voor een succesvolle dag: enthousiaste leerlingen, tevreden workshopleiders, bevlogen docenten en een voldane programmamaker van Gigant/Cultuurwijzer.SCHOLIEREN FILMFESTIVAL APELDOORN

Het was de kick-off in aanloop naar het Scholieren filmfestival Apeldoorn dat op 15 juni voor het eerst zal plaatsvinden. Arjen Nicolaï, programmamaker Gigant/Cultuurwijzer, vertelt dat een docent van een andere school in Apeldoorn, die al met een aantal leerlingen meedeed aan diverse filmfestivals in Nederland, graag wilde dat zo’n festival ook in Apeldoorn zou plaatsvinden. Arjen pakte dit op en regelde allereerst dat de docenten van scholen een workshop film maken kregen, zodat hun kennis over film en de mogelijkheden van filmeducatie werd opgeschroefd. Daarna organiseerde hij de kick-off voor het Scholieren filmfestival in filmtheater Gigant. Arjen hoopt dat leerlingen na deze kick-off enthousiast zijn geworden om hun video’s straks in te sturen en aanwezig te zijn bij de grand finale in juni. Note redactie: door de corona-pandemie is het Scholieren filmfestival verzet naar 2021.

SCHOLIEREN FILMFESTIVAL

Er bestaan verschillende varianten voor een scholieren filmfestival: * het vertonen van door leerlingen geselecteerde films * het vertonen van zelfgemaakte films * of een combinatie hiervan. Het festival kan op school plaatsvinden, maar kan ook een samenwerking zijn met een filmtheater of bioscoop in de buurt. Voor elke variant geldt: het zal een bijzondere ervaring opleveren voor de leerlingen. Niet alleen ontwikkelen ze hun filmsmaak, ze krijgen ook een podium als maker, ze leren samenwerken en verkennen hun organisatietalent.


Filmhub Oost heeft een brochure ontwikkeld over het organiseren van een Scholieren Filmfestival. Lees hierover op deze blog.

KRITISCH MAKEN & KIJKEN

De kick-off bestond uit twee onderdelen: 1. Workshop Filmgeschiedenis, gegeven door Go Short 2. Workshop Film maken, gegeven door filmdocenten van Studio Z

De groep van 236 leerlingen was opgesplitst in twee groepen. Eén groep kon in de theaterzaal het college filmgeschiedenis volgen, de andere groep ging in zes klaslokalen – en daarbuiten - aan de slag met een crash course film maken.

Teun van Laake van Go Short liet tijdens het college aansprekende voorbeelden zien om de leerlingen op een interactieve manier kennis te laten maken met de 150-jarige geschiedenis van film: van de eerste openbare filmvertoning in 1895, de sci-fi film Star Wars, en een gruwelijk fragmentje uit een kunstfilm van Dali. De leerlingen bleven geboeid kijken en meedoen.

Tijdens de crash course film maken mochten de vmbo-leerlingen zelf de handen uit de mouwen steken: storyboard schrijven, opnemen met iPads en monteren met iMovie. In twee uur hadden alle groepjes leerlingen een eigen eerste video gereed. En anders dan een filmpje op Instagram of Snapchat was voor deze video nagedacht over het verhaal en de vorm. Na deze kick-off gaan de leerlingen op school verder aan de slag. Met hopelijk mooie resultaten op 15 juni.


SUBSIDIE

“We hebben met onze school, samen met Gigant, een subsidie aangevraagd bij het Fonds Cultuurparticipatie om zo filmeducatie echt toe te voegen aan ons curriculum”, vertelt Suzanne van Dieren, docent podiumkunst aan Sprengeloo. Het filmproject is vakoverstijgend en zal bij alle kunstvakken in het eerste en tweede jaar aan de orde komen. Dat zijn theater, handvaardigheid en tekenen. “We willen graag dat leerlingen leren waar een goede film aan moet voldoen, hoe vertel je op een goede manier een verhaal, welke middelen heb je daarvoor. Dat ze dus kritisch leren kijken, én leren maken. En daar hebben we vandaag een start mee gemaakt."


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.