• Chantal

Uit de praktijk: lesideeën van de filmleraar van het jaar

Als Filmleraar van het jaar is Bart Valkenier in zijn lessen volop met film bezig. Hij ziet en ontdekt als geen ander hoe leuk het is om leerlingen op een andere manier met film aan de slag te laten gaan. Voor Filmhub Oost deelt hij de komende weken zijn lesideeën. In deze blog staan het beeld en het storyboard centraal.

LES 1: BEELDEN

Jouw ogen kunnen draaien, je nek en je lijf ook en we zien ook nog eens diepte. We leven in een 360­­0 graden wereld, maar video’s en film die we op onze telefoon, tablet en tv bekijken, hebben allemaal een rand. Zonder een enorme VR-bril is het beeld dat wij zien, best wel beperkt. Regisseurs en filmmakers moeten hun creativiteit gebruiken om hun verhaal te vertellen. Hoe plaats je wat in beeld en waar zet je acteurs en attributen neer? Hoe wissel je dat af? Denk aan beeldkaders, standpunten en compositie. Ik merk dat de leerlingen daar vaak helemaal niet over nadenken of over hebben nagedacht. Het is erg leuk om ze hiervan bewust te maken. Ga eens een korte film kijken, zet opeens op pauze en vraag aan de leerlingen welk beeldkader is gebruikt en wat ze daarvan vinden. Tel het aantal shots van 1 min film. Er gaat een wereld voor ze open!


LES 2: STORYBOARD

Laat je leerlingen een storyboard tekenen van een of twee minuten film. Op die manier gaan ze heel bewust nadenken over de shots van een film. Je kunt de leerlingen het storyboard op papier laten tekenen, maar je hebt er ook een heel gaaf programma voor dat heet storyboarder en je kunt het gratis downloaden. Ik vind dit echt een fantastische tool om mee aan de slag te gaan. Het is ontzettend uitgebreid en biedt veel mogelijkheden, maar het is ook heel gemakkelijk. De leerlingen kunnen de plaatjes tekenen met hun muis tekenen of op een tekentablet. In het programma kun je aangeven hoe lang elk shot duurt en kun je het resultaat bekijken door op play te klikken. Maar als je niet van tekenen houdt, klik dan op de ‘Shot Generator’ en je krijgt een 3D wereld waar je een virtuele camera, personen en objecten kan plaatsen. De personen kun je in een positie zetten en met een klik maak je er bijvoorbeeld een medium shot van.
MEER WETEN? VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over filmlessen in het onderwijs? Heb je vragen of verbeterpunten voor ons? Laat het ons weten via info@filmhuboost.nl of 024-3818122.