• Roel

Makers uit het Oosten: Floor Adams

“Beleef dingen waar je over kunt vertellen”,  dat is volgens Floor Adams het allerbelangrijkste. Want filmmaken gaat niet per se over succes hebben. Wat is succes eigenlijk? We spraken de Nijmeegse Floor over de populariteit van haar veelgeprezen korte film Mind My Mind, haar inspiraties en ambities. In onze serie Makers uit het Oosten gaan we in gesprek met filmmakers uit Gelderland en Overijssel. Hoe denken zij over filmeducatie en hebben ze tips voor aankomend talent?WIE IS FLOOR ADAMS?

Ze hield in haar puberteit erg van Disneyfilms, een liefde die voortkwam uit haar passie voor tekenen en verhalen. Toen Floor in de krant een stuk las dat er in Parijs een extra studio geopend werd voor De Klokkenluider van de Notre Dame en ze “altijd op zoek waren naar nieuw talent” besloot ze een brief te sturen. Ze kreeg een brief terug met een brochure en alle beschikbare posities. Posities om van te dromen. Later, tijdens haar studie Fine Arts aan de kunstacademie in Arnhem heeft ze vooral “zelf dingen uitgezocht” over film en animatie maken en maakte ze gebruik van de enige animatie-opnameset die beschikbaar was in die tijd. 

TEKENEN EN VERHALEN

Tekenen en verhalen blijven de belangrijkste componenten in haar werk, en dat blijkt een gouden combinatie. Dat bewijst ze met haar veel bekroonde korte film Mind My Mind. De film wordt geprezen voor het vertolken van een ontroerend maar geestig verhaal over mensen met autisme, het sterke scenario, haar eigen tekenstijl, en nog veel meer. 


Ze maakt graag “werk dat maatschappelijk of sociaal betekenisvol is”. Een boodschap is voor haar dan ook niet het uitgangspunt van een film. Het gaat om wat je wilt vertellen, het “onderwerp waarover [je] het wilt hebben.” 

In haar films wil ze iets onderzoeken. “Dat is leidend”. Er zijn karakters, wensen en hindernissen. Hoe het publiek hier op reageert is voor haar belangrijk om te zien of de film goed werkt. Dit deed ze bij Mind My Mind ook. En het publiek reageerde enorm goed. De korte film behaalde binnen no time de status van kristallen film, een prijs die ze ontving voor het behalen van meer dan 10.000 bezoekers.WAT IS SUCCES?

Floor gelooft niet in de sleutel tot succes. Want wat is dat eigenlijk? Zijn dat volle filmzalen? Prijzen? Succes is voor iedereen anders en dat moet geen reden zijn om een film te maken. De kern ligt ergens anders, namelijk: “Voel de urgentie om een bepaald verhaal te vertellen en blijf daarbij. Werk samen met mensen die goed zijn in hun vak en vergeet het belang van een goed scenario niet.” Dat zijn de tips die Floor wil meegeven. 


Op de vraag of Floor een lievelingsfilm heeft, komt geen eenduidig antwoord. “Er zijn er zoveel!” Welke film elke leerling dan ook gezien moet hebben is niet zo makkelijk. Ze raadt aan om naar festivals te gaan om zo “films [te zien] die je anders niet zo snel zou zien en die niet alleen je blik op de filmwereld, maar ook op de echte wereld verruimen.” 


LESMATERIAAL

Mind My Mind vertelt het verhaal van de autistische jongeman Chris, en Hans, het mannetje in zijn hoofd. Samen worden ze op de proef gesteld door de sociale en emotionele uitdagingen van het leven. Zo durft Chris zijn passie voor oorlogsvliegtuigen niet te delen met de buitenwereld en worstelt hij met de liefde.


De film is uitermate geschikt voor onderwijsdoeleinden. Bij de film is dan ook lesmateriaal ontworpen. Zo heeft InScience een docentenhandleiding en een werkblad bij de film gemaakt. Het lesmateriaal van het Nederlands Films Festival in samenwerking met EYE is gemakkelijk terug te vinden op kijk-goed en Lesson UP.


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over Floor Adams? Heb je vragen of opmerkingen over

het artikel? Of heb je tips voor andere Gelderse of Overijsselse filmmakers die we eens in de spotlight kunnen zetten? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#lesmateriaal #interview