• Filmhub Oost

FilmUP #4: meet the expertsOp donderdag 4 maart organiseert Filmhub Oost een gratis online bijeenkomst voor cultuuraanbieders. We gaan tijdens de plenaire opening in gesprek met Manon van der Sluijs, researcher van de veelbesproken documentaireserie Klassen. Naast haar werk als researcher geeft ze workshops en masterclasses aan beginnend filmprofessionals. Een van de belangrijkste dingen die ze hen meegeeft is: ga op pad! "Om dit vak goed te kunnen doen moet je oprecht geïnteresseerd zijn in mensen. Veel filmmakers bedenken een plan en zoeken dan mensen die in dat filmplan passen; soms bijten ze zich dan teveel vast in wat ze al bedacht hebben, terwijl je juist in de beginfase moet openstaan voor andere wendingen en invalshoeken. Al onderzoekend in het veld word je vaak verrast; daar moet je voor leren openstaan."


Na de opening kunnen deelnemers zich in een break-out room laten inspireren en informeren over een deelonderwerp naar keuze. Onze gastsprekers staan te trappelen om alle geheimen van het vak te onthullen! De Filmleraar van het Jaar zal zijn expertise delen, evenals het professionals van het landelijk Netwerk Filmeducatie, Rijnbrink, Cultuur Oost en twee ervaren leraren uit het speciaal onderwijs. Je kunt jammer genoeg slechts één van de vier deelsessies kiezen, maar na afloop ontvang je een hand-out met de belangrijkste informatie uit alle vier de break-out rooms. Daarover hieronder meer. Ben je nu al overtuigd?

Meld je dan meteen aan!


Deelsessie 1 - CmK 3: kansen en financiën

Met Rijnbrink en Cultuur Oost


Het landelijke traject ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ wordt via verschillende intermediairs lokaal uitgevoerd. Hoe zien die trajecten in Gelderland en Overijssel eruit? Cultuur Oost en Rijnbrink praten je bij over de nieuwe projectperiode (CmK 3) die van 2021 t/m 2024 loopt. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over hoe filmaanbieders kunnen aansluiten bij het gedachtegoed van CmK en welke kansen de nieuwe projectperiode biedt.


Gastsprekers:

  • Merel ten Elzen - Senior adviseur cultuureducatie bij Rijnbrink (Overijssel)

  • Ingrid Perik - Adviseur educatie bij Cultuur Oost (Gelderland)


Deelsessie 2 - Nieuwe doorlopende leerlijn film

Met Netwerk Filmeducatie


Eind september 2020 lanceerde het landelijke Netwerk Filmeducatie de doorlopende leerlijn film, met leerdoelen en vaardigheden voor leerlingen van 4 tot en met 18 jaar op alle onderwijsniveaus. De leerlijn beschrijft concreet hoe de leraar met leerlingen aan vijf vaardigheden (beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren) kan werken, zodat de filmervaring meer betekenis krijgt. De leerdoelen van de leerlijn zijn erop gericht om leerlingen tot zelfbewuste, relativerende en kritische burgers maken, met een sterk gevoel voor en inzicht in de complexiteit van film als kunstvorm. Benieuwd hoe je jouw aanbod kan laten aansluiten op de leerlijn? Schrijf je dan in voor deze sessie.


Gastspreker:

  • Bastiaan van Werven - Coördinator educatie bij Netwerk Filmeducatie


Deelsessie 3 - Voortgezet onderwijs: aansluiten op het curriculum

Met Bart Valkenier, Filmleraar van het Jaar 2020


Bart Valkenier deelt zijn kennis over hoe de filmdocent zijn of haar aanbod nog beter kan laten aansluiten op het curriculum in het voortgezet onderwijs. Waar ziet hij als docent kansen? En waar merkt hij dat zijn collega’s behoefte aan hebben? Daarnaast zal hij vertellen over zijn site 2d3d, waarop hij een heleboel software en toffe programma's als Storyboarder en Hitfilm gratis beschikbaar stelt.


Gastspreker:

  • Bart Valkenier - ‘Filmleraar van het Jaar 2020’, onderwijsontwikkelaar en vmbo-docent (‘Dienstverlening & Producten’ en NaSK) bij TalentStad Beroepscollege (Zwolle)

Deelsessie 4 - Kansen in het speciaal onderwijs

Met ervaren leraren


Welke verschillende doelgroepen kent het (V)SO? Waar moet je op letten wanneer je aanbod ontwikkelt voor deze leerlingen? En welke mogelijkheden liggen er in het (V)SO? Experts Truus Hermkens (van cultuurprofielschool CSO De Zonnehoek) en Marianne Dom van ‘t Spijker (betrokken op verschillende (V)SO-scholen van scholenkoepel Attendiz) geven je de ins en outs van goed cultuuronderwijs in het (V)SO.

Gastsprekers:

  • Truus Hermkens - Combinatiefunctionaris bij cultuurprofielschool CSO De Zonnehoek (Apeldoorn)

  • Marianna Dom van ‘t Spijker - Vakleerkracht bij scholenkoepel Attendiz (Twente)


FILMUP #4


Wat: gratis online inspiratiebijeenkomst over filmeducatie

Wanneer: donderdag 4 maart 2021, 15.30 tot 17.00 uur

Voor wie: (film)docenten en cultuuraanbieders

Aanmelden: via dit formulier


Heb je vragen en/of opmerkingen? Laat het ons weten via info@filmhuboost.nl