• Annelot

Miniserie: FilmUP#1 (deel 3)

Op woensdag 6 november organiseerde FilmHUB Gelderland haar allereerste bijeenkomst: FilmUP#1 - Werken met & in het onderwijs. In het vorige artikel in de miniserie bespraken we twee succesvolle langdurige film- en beeldeducatieprojecten in het onderwijs die tijdens FilmUP#1 aan bod zijn gekomen. In dit artikel bespreken we het laatste onderdeel van de bijeenkomst: Goochelen met aandacht. We sloten de bijeenkomst af met leerzame oefeningen voor iedereen die met leerlingen te maken heeft.


Een foto van een groep met volwassen mensen die met balletjes aan het jongleren zijn. De focus in de foto ligt op een man met een oranje trui aan.

GOOCHELEN MET AANDACHT

Bas Jacobs is zowel docent Nederlands als goochelaar en geeft trainingen in het verplaatsen van aandacht: een vaardigheid die voor zowel voor leraren als vakdocenten en educatief medewerkers van filmtheaters handig is om onder de knie te hebben.


Bas vertelt dat leerlingen meesters zijn in het verplaatsen van aandacht : “Maar ik praatte niet. Hij praatte ook. Waarom spreek je alleen mij aan?” Zo wordt de aandacht afgeleid van het eigenlijke probleem. Volgens Bas kies jij als leider van de groep waar je aandacht aan moet geven. Laat een leerling een boer tijdens je workshop of schoolvoorstelling waardoor je leerlingen afgeleid zijn? Je kan dit als docent negeren of er aandacht aangeven. Door er een korte opmerking over te maken, erken je de situatie en hou je controle over de aandacht. Je kunt na de opmerking de aandacht namelijk direct weer verplaatsen naar de lesstof of workshop, waardoor je niet de waardevolle momenten binnen de korte aandachtsspanne van leerlingen verliest. Bekijk hier een video van Bas Jacobs waarin hij zijn techniek nog eens haarfijn uitlegt.


MEER WETEN, VRAGEN OF OPMERKINGEN?

Wil je meer weten over een onderwerp dat in dit artikel aan bod is gekomen? Heb je vragen of opmerkingen over het artikel? Of heb je tips voor sprekers, onderwerpen of werkvormen voor een volgende bijeenkomst van FilmHUB GLD? Neem dan contact met ons op via filmhub@lux-nijmegen.nl of 024-3818122.


#filmeducatie